Rechtzaak ‘Maguindanao Massacre’ gaat ‘55.000 jaar’ duren

Twee jaar na de beruchte ‘Maguindanao Massacre’ wachten nabestaanden van de 58 slachtoffers nog steeds op gerechtigheid. Het Filipijnse rechtssysteem is een krakkemikkig en slecht geölied vehikel. Stop daar een bijna 200 namen tellende verdachtenlijst in en de machine komt rokend tot stilstand. Het proces kan nog decennia gaan duren.

Het is vandaag precies twee jaar geleden dat in het zuiden van de Filipijnen de Maguindanao-slachting plaatsvond. 58 mensen werden vermoord, waaronder 32 journalisten. Dat is het grootste aantal journalisten dat wereldwijd ooit bij een enkele aanslag om het leven is gekomen. Internationale mensenrechtenorganisaties kijken dus mee over de schouders van de Filipijnse rechters, maar er zit nog weinig schot in het juridische proces.

Er zijn op dit moment 196 (!) verdachten die allemaal beschuldigd worden van 57 moorden (het stoffelijk overschot van het 58e slachtoffer is tot nu toe nog niet gevonden).  Dat zijn in totaal dus 11.172 (!!) aanklachten. Nu duurt een gemiddelde behandeling van een aanklacht in de Filipijnen vijf (!!!) jaar, dus als de rechtbank haar normale werktempo aanhoudt, kan het dossier over 55.000 (!!!!!!) jaar gesloten worden.

Eén cliënt, 325 getuigen

Dat kan natuurlijk niet, dus wil onafhankelijk aanklager Harry Roque dat de rechtbank zich alleen concentreert op de belangrijkste verdachten, te weten de familie Ampatuan (de masterminds achter de massamoord) en degenen die daadwerkelijk de trekker hebben overgehaald. ‘Immers’, zegt Roque,’na de Tweede Wereldoorlog werd ook niet iedere oorlogsmisdadiger aangeklaagd.’ Hij hoopt op deze manier de zaak binnen vijf jaar af te ronden.

Dat dit werkelijk gaat lukken is zeer onwaarschijnlijk. De verdediging traineert het proces op alle mogelijke manieren. Eén van de advocaten heeft aangekondigd alleen al voor zijn cliënt ten minste 325 getuigen te willen opvoeren. Ondertussen moet de rechter nog beslissen of de familie Ampatuan op borgtocht vrij mag. Mocht dat worden toegestaan, dan lopen de Ampatuantjes de komende decennia dus gewoon vrij rond. In het ergste geval worden ze zelfs helemaal nooit berecht.

About these ads

One thought on “Rechtzaak ‘Maguindanao Massacre’ gaat ‘55.000 jaar’ duren

  1. Pingback: 16 vrouwen, 72 kinderen en 250.000 euro alimentatie per maand | Een jaar in de Filipijnen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s