Een jaar onder Aquino: mensenrechtenschendingen en corruptie gaan door

President Benigno ‘Noynoy’ Aquino geeft vandaag zijn tweede State of the Nation voor het Filipijnse parlement. Media en burgers verwijten hem passiviteit, met name op het gebied van mensenrechtenschendingen en corruptie. Wat valt er te melden na een jaar uit je neus eten?

Terwijl binnen de ceremonie wordt geoefend, lopen buiten de straten vol met boze burgers. Een enorm rot ei van papier maché, in de vorm van het presidentiële hoofd, wordt op dit moment door de stromende regen richting het parlementsgebouw getrokken. Duidelijker kunnen de duizenden activisten hun onvrede over de huidige regering niet uiten. Een jaar na zijn intrek in het presidentieel paleis blijken Aquino’s beloften van veranderingen op het gebied van corruptie en mensenrechtenschendingen vooralsnog lege verkiezingsretoriek.

Corruptie geen prioriteit

Een van de gemiste kansen is het vervolgen van de vorige president, Gloria Macapagal Arroyo, die verantwoordelijk wordt gehouden (ook door Aquino zelf) voor een enorme lijst aan corruptieschandalen en mensenrechtenschendingen. De regering heeft echter nog geen enkele stap ondernomen om Arroyo voor het gerecht te slepen, dat laat ze liever aan de burgers over.

Aquino’s anti-corruptieslogans klinken steeds zwakker. Zeker nu hij de Freedom Of Information Law (een soort WOB) de nek om wil draaien.

Mensenrechtenschendingen gaan door

Een recent rapport van Human Rights Watch laat zien dat mensenrechtenschendingen ook onder Aquino gewoon doorgaan, ondanks zijn beloftes om daar een einde aan te maken. Wat te denken bijvoorbeeld van de ongeveer 300 politieke gevangenen die nog altijd vast zitten?

Verder is er nog geen enkele vooruitgang geboekt in het onderzoek naar de ruim duizend politieke moorden die plaatsvonden onder het Arroyo-bewind. Het is onbegrijpelijk dat Aquino juist op dit gebied zo’n passiviteit vertoont. Zijn eigen vader was in 1983 het slachtoffer van een politieke moord.

Om het vertrouwen van de bevolking te behouden, zal ‘Noynoy’ Aquino straks dus met meer dan alleen een politieke peptalk moeten komen. De burgers eisen de veranderingen die hij tijdens zijn verkiezingscampagne in het vooruitzicht stelde. Na een jaartje uit z’n neus eten, wordt het tijd voor Aquino om zijn beloften waar te maken.

About these ads

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s